Vitamine B12 verbetert kwaliteit van leven nauwelijks

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine B12 heeft maar beperkte effecten op de kwaliteit van leven bij mensen met een vitamine B12-tekort. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken.
In het onderzoek werd gebruik gemaakt van HRQOL (health-related quality of life). Dit is een vragenlijst met vragen over aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven. De vragen betreffen acht aspecten op het gebied van emotioneel, lichamelijk en sociaal functioneren.
De placebogecontroleerde studie werd gehouden onder 140 Denen met een licht verhoogde spiegel van methylmalonzuur (MMA) in het bloed. Een verhoogde waarde van deze stof is een indicatie voor een vitamine B12-tekort. De deelnemers kregen gedurende vier weken willekeurig eenmaal per week een vitamine B12-injectie of een placebo. Na drie maanden werden ze opnieuw onderzocht.
De deelnemers die een vitamine B12-injectie hadden gekregen, bleken een slechtere HRQOL te hebben dan de personen in de controlegroep. Na behandeling met vitamine B12 werd bij zeven van de acht punten uit de test geen verschil waargenomen. Alleen de algemene gezondheid was iets verbeterd vergeleken met de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen