Vitamine B12 verbetert kwaliteit van leven nauwelijks

Vitamine B12 heeft maar beperkte effecten op de kwaliteit van leven bij mensen met een vitamine B12-tekort. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken.
In het onderzoek werd gebruik gemaakt van HRQOL (health-related quality of life). Dit is een vragenlijst met vragen over aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven. De vragen betreffen acht aspecten op het gebied van emotioneel, lichamelijk en sociaal functioneren.
De placebogecontroleerde studie werd gehouden onder 140 Denen met een licht verhoogde spiegel van methylmalonzuur (MMA) in het bloed. Een verhoogde waarde van deze stof is een indicatie voor een vitamine B12-tekort. De deelnemers kregen gedurende vier weken willekeurig eenmaal per week een vitamine B12-injectie of een placebo. Na drie maanden werden ze opnieuw onderzocht.
De deelnemers die een vitamine B12-injectie hadden gekregen, bleken een slechtere HRQOL te hebben dan de personen in de controlegroep. Na behandeling met vitamine B12 werd bij zeven van de acht punten uit de test geen verschil waargenomen. Alleen de algemene gezondheid was iets verbeterd vergeleken met de placebogroep.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+