Vitamine B12 verbetert polyneuropathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine B12 leidt tot verbetering van symptomen van polyneuropathie. Dit bleek uit een Amerikaanse studie met 581 patiënten met deze aandoening.
Bloedanalyse bepaalde dat 4% van hen een vitamine B12-deficiëntie (240 pg/ml of minder) had. Bij 32% werd een vitamine B12-concentratie hoger of gelijk aan deze ondergrens gemeten, maar was de concentratie methylmalonyl-CoA (MMA) verhoogd (hoger dan 243 nmol/l). MMA is een goede indicator voor een mogelijk B12-tekort omdat deze vitamine nodig is voor een voldoende omzetting van deze stof naar succinyl-CoA.
Suppletie met vitamine B12 leidde bij 87% van de deelnemers bij wie met zekerheid een B12-deficiëntie was vastgesteld tot verbetering van de subjectieve symptomen van polyneuropathie. Binnen de groep patiënten met verhoogde MMA-spiegels, gaf 43% verbeteringen aan.
De onderzoekers concluderen dat veel patiënten met polyneuropathie, afgeleid uit de veelvuldig verhoogde MMA-spiegels, een mogelijke vitamine B12-deficiëntie hebben en dat suppletie met deze vitamine tot een verbetering van de symptomen kan leiden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen