Vitamine B12 verlaagt ook risico neuraalbuisdefect

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met een lage vitamine B12- en foliumzuurstatus hebben een grotere kans op nakomelingen met een neuraalbuisdefect (NBD). Suppletie met deze voedingsstoffen kan dit risico mogelijk verlagen.
Dit bleek uit een studie met 84 vrouwen met een NBD-zwangerschap en een controlegroep van 110 vrouwen van wie de zwangerschap normaal verliep. De studie werd uitgevoerd in het bergachtig gebied Luliang van de provincie Shanxi in China waar NBD-zwangerschappen veel voorkomen.
Bloedonderzoek gaf aan dat de vrouwen met een NBD-zwangerschap een lagere concentratie vitamine B12 en foliumzuur in het bloed hadden dan de vrouwen in de controlegroep. Daarnaast hadden ze tot zwangerschapsweek 21 een hogere bloedwaarde voor homocysteïne. Een lage vitamine B12-status bleek verband te houden met een bijna 5 maal verhoogd risico van een NBD-zwangerschap, een lage foliumzuurstatus met een 4 maal verhoogd risico. Onderzoek van het voedingspatroon liet daarnaast zien dat een onvoldoende inname van zowel vitamine B12 als foliumzuur mogelijk bijdraagt aan het verhoogde NBD-risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.