Vitamine B3 mogelijk tegen Candida albicans

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Patiënten met immuunziekten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties, bijvoorbeeld met Candida albicans of Aspergillus fumigatus. Vooral patiënten met immunodeficiënte aandoeningen zoals in geval van AIDS, kankerpatiënten tijdens een chemokuur en patiënten tijdens een orgaantransplantatie hebben een sterk verhoogd risico. Fungale infecties vormen een belangrijke oorzaak van overlijden bij leukemie en beenmergtransplantaties.
Behandeling verloopt tegenwoordig vaker problematisch vanwege het opkomen van antibiotica-resistente stammen. Er bestaat grote behoefte aan nieuwe therapieën voor de behandeling van Candida albicans en andere schimmelinfecties.
Aan het Institute for Research in Immunology and Cancer van de University of Montreal werd vitamine B3 geïdentificeerd als een mogelijke behandeling voor fungale infecties. Bij Candida albicans speelt het enzym Hst3p een cruciale rol in de groei en overleving van het microorganisme. Farmacologische veranderingen in de genetische regulering van het proces van histon H3 lysine 56 deacetylering, bijvoorbeeld door vitamine B3 in de vorm van nicotinamide, resulteert in aanmerkelijk verlies van viabiliteit van C. albicans.
In proeven met muizen werd gevonden dat met C. albicans besmette dieren die extra nicotinamide kregen, een hogere overleving hadden. Zowel normale als antibiotica-resistente stammen van C.albicans bleken gevoelig voor nicotinamide. Ook de groei van andere pathogene Candidasoorten en van Aspergillus fumigatus werd sterk ingeperkt.
De resultaten wijzen op nicotinamidetoediening als een nieuwe strategie in de behandeling van infecties met C. albicans en andere schimmels.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen