Vitamine B3 zinvol bij glaucoom

Suppletie met nicotinamide (vitamine B3) verbetert de functie van de retina (netvlies) bij personen met glaucoom.

Aan de crossoverstudie namen 57 proefpersonen deel met glaucoom. De patiënten werden reeds behandeld voor de oogziekte en kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van twaalf weken een supplement of een placebo. Het supplement bevatte de eerste zes weken van de behandelperiode 1,5 gram nicotinamide per dag. De daaropvolgende zes weken werd de dosis verhoogd naar 3 gram per dag. Middels diverse oogmetingen werden veranderingen in de functie van de retina vastgesteld.

Suppletie met nicotinamide leidde tot een significante verbetering van de retinafunctie. Suppletie met de hoogste dosis nicotinamide verbeterde significant de functie van retinale ganglioncellen in het oog. Dit was niet het geval na inname van de placebo.

Glaucoom is wereldwijd de grootste oorzaak van blindheid en wordt gekenmerkt door een verlies van lichtgevoelige retinale ganglioncellen in de gezichtszenuw. Een verhoogde oogdruk, leeftijd en genen zijn een risicofactor. De huidige behandeling bestaat uitsluitend uit het verlagen van de oogboldruk. Recent werd aangetoond dat personen met de aandoening verlaagde concentraties nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+) hebben. Vitamine B3 kan als voorloper van NAD+ bijdragen aan een verbetering van de retinafunctie, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+