Vitamine B6 en methionine verlagen risico longkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hoge concentratie vitamine B6 en methionine in het bloed beschermt tegen het ontstaan van longkanker, aldus het gerenommeerde tijdschrift JAMA. Dit effect treedt zowel bij rokers als niet-rokers op.
Een groep Europese wetenschappers nam tussen 1992 en 2000 bij bijna 400.000 proefpersonen bloed af. Voor de personen die in de jaren die daarop volgden longkanker ontwikkelden, zochten zij geschikte gezonde proefpersonen bij wie zij eveneens bloed afnamen.
Het risico van longkanker was gehalveerd in de groep proefpersonen met de hoogste B6-spiegel. Hetzelfde ging op voor de concentratie van het essentiële zwavelhoudende aminozuur methionine. Het rookgedrag van de proefpersonen was niet van invloed op dit beschermende effect. Onder rokers, niet-rokers en voormalig rokers werden dezelfde resultaten waargenomen.
Het is de vraag of hoge bloedspiegels vitamine B6 en methionine het gevolg zijn van een gezondere leefstijl of dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan het beschermende effect van deze voedingsstoffen. Dit effect valt volgens de wetenschappers echter in het niet bij de gezondheidswinst die wordt geboekt door te stoppen met roken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen