Vitamine B6 voorkomt bloedarmoede

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine B6 biedt bescherming tegen het ontstaan van bloedarmoede als gevolg van het medicijn linezolid dat bij kankerpatiënten wordt voorgeschreven. Dit bleek uit een onderzoek met 93 kankerpatiënten.
Linezolid is een antibacterieel middel. Het wordt ingezet bij bepaalde voor andere medicatie resistente infecties. Het middel staat bekend om zijn toxiciteit. Hierdoor moet het gebruik ervan vaak vroegtijdig worden gestopt, vooral bij patiënten met beenmergsuppressie die met chemotherapie behandeld worden.
Een derde van de patiënten werd gedurende 2 weken, naast de behandeling met tweemaal daags 600 mg linezolid, gesuppleerd met 50 mg vitamine B6 per dag. De overige 62 patiënten kregen alleen linezolid en vormden de controlegroep.
Aan het einde van de onderzoeksperiode lieten de groepen geen significante verschillen zien wat betreft het percentage patiënten met trombocytopenie en leukopenie. Echter, anemie was bij geen van de patiënten in de vitamine B6-groep aan de orde, terwijl dit bij 5% in de controlegroep wel het geval was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen