Vitamine B6 voorkomt DNA-schade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Vitamine B6 kan oxidatieve schade aan DNA voorkomen. Mogelijk vormt dit gegeven een verklaring voor het feit dat een hoge vitamine B-status het risico van kanker kan verlagen.

Er namen 283 mannen en 207 vrouwen aan de Japanse studie deel. Hun leeftijd was tussen 21 en 66 jaar. In het bloed werden de concentraties pyridoxal-5-fosfaat (vitamine B6), foliumzuur en homocysteïne gemeten. Daarnaast werd in de urine de concentratie 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) bepaald, een maat voor oxidatieve DNA-schade.

Bij een adequate vitamine B6-status was de concentratie 8-OHdG significant lager. Dit gold voor mannen die niet rookten en weinig alcohol dronken.

Volgens de resultaten speelt vitamine B6 een rol bij het voorkomen van DNA-schade. Eerder werd in dierstudies aangetoond dat een lage vitamine B6-status de concentratie van de antioxidant glutathion verlaagt met een toename van 8-OHdG tot gevolg.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen