Vitamine C belangrijk bij diabetes type-1

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zweedse onderzoekers wijzen op het mogelijk grote belang van een voldoende hoge vitamine C-status bij patiënten met diabetes type-1. Dit om het risico van hart- en vaatziekten te verlagen. Uit de resultaten van hun onderzoek blijkt namelijk dat een lage vitamine C-status binnen deze patiëntengroep met een ongunstige stijging van verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten gepaard gaat.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 59 jonge diabetes type 1-patiënten. De leeftijden varieerden van 10 tot 22 jaar en de ziekteduur van 3 tot 20 jaar. Bij allen werd de vitamine C-status bepaald. Daarnaast werd onderzoek verricht naar de voor deze patiënten belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo werd de dikte van de binnenwand van de halsslagader, een maat voor atherosclerose, gemeten. Ook de doorbloeding van de huid werd getest. Dit geeft informatie over de circulatie van de kleine bloedvaten in het lichaam. Daarnaast werd met behulp van een ECG de duur van het zogenaamde QTc-interval vastgesteld. Diabetici hebben vaker een verlengd QTc-interval met het risico van mogelijk levensbedreigende hartritmestoornissen.
Uit de resultaten bleek dat de patiënten met de laagste vitamine C-spiegels, ten opzichte van degenen met de hoogste bloedspiegels voor deze voedingsstof, een significant dikkere binnenwand van de halsslagader hadden. Ook toonden zij een significant verminderde functie van de kleine bloedvaten en een significant grotere verlenging van het QT(c)-interval. De verschillen bleven ook significant na correctie van de gegevens voor leeftijd, geslacht, ziekteduur, BMI en de HbAc1-waarde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen