Vitamine C beschermt tegen bijwerking aspirine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Remming van het enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2) en daarmee van de vorming van prostaglandine-E2 (PGE2) door niet steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) zou hersencellen beschermen tegen verschillende pathofysiologische situaties. In tal van experimentele omstandigheden blijkt vitamine C beschermende effecten op hersenweefsel te hebben.
Een studie met gekweekte hersencellen, type SK-N-SH, toonde dosisafhankelijke remming van vitamine C op de vorming van PGE2. Gecombineerd met aspirine was het remmend effect van vitamine C verhoogd. Andere in het onderzoek betrokken NSAID's zoals indomethacine vertoonden dit synergistisch effect niet. De effecten van vitamine C, in het concentratiebereik van 0,1 - 100 micromol, bleken verbonden met een verlaagde productie van isoprostanen, een indicatie voor verminderde vorming van vrije radicalen.
Vitamine C lijkt een gunstige invloed te hebben op de hanhdhaving van de redoxpotentiaal in de hersencellen.
De onderzoekers doen de suggestie dat een gecombineerd gebruik van aspirine en vitamine C een anti-ontstekingstherapie mogelijk maakt met lagere doseringen aspirine dan nu gebruikelijk is. De kans op bijwerkingen van hoge doses aspirine wordt hierdoor verlaagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.