Vitamine C betere vaatverwijder dan diltiazem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een eenmalige orale toediening van een hoge dosis vitamine C geeft een betere vaatverwijding dan de calciumantagonist diltiazem. Het beschermt de patiënt die een hartoperatie moet ondergaan beter tegen vaatspasmen. Deze bevinding geldt zowel voor rokers als niet-rokers.
Dit is de conclusie van Griekse wetenschappers.
Diltiazem wordt vaak gebruikt als vaatverwijder bij hoge bloeddruk. Om een beeld te krijgen van de vaatverwijdende werking van vitamine C werd de studie in twee delen opgedeeld. In de eerste studie kregen vijftien gezonde niet-rokers en vijftien gezonde rokers eenmalig 2 gram vitamine C. In de tweede dubbelblindestudie kregen dertig patiënten die op de wachtlijst stonden voor een operatie aan de kransslagaders eenmalig 2 gram vitamine C of 180 mg diltiazem. In beide studies werd de doorsnee van de polsslagader gemeten.
In de eerste deelstudie bleek dat in beide groepen de doorsnee van het bloedvat significant was toegenomen ten opzichte van de doorsnee voordat de vitamine C was ingenomen. Bij rokers bleek het effect groter: een toename van 37,5%. Bij de niet-rokers was het percentage 14,3.
In de tweede studie bleek twee uur na de inname van vitamine C de doorsnee 33,3% toegenomen. Met diltiazam was dit slechts 18,2%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen