Vitamine C bij behandeling H. pylori-infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C is een mogelijk gunstige aanvulling in de behandeling van een H. pylori-infectie. Uit de resultaten van een Iraanse studie blijkt dat als deze vitamine aan de bij een H. pylori-infectie gebruikelijke triple-therapie wordt toegevoegd, dit de benodigde dosis van het antibioticum clarithromycine verlaagt.
Voor het onderzoek werden 214 patiënten met een H. pylori-infectie in twee willekeurige groepen verdeeld. Eén groep kreeg de conventionele triple-therapie. Deze bestaat uit het gedurende 2 weken slikken van een tweemaal daagse dosis van 20 mg omeprazol, 1 gram amoxicilline en 500 mg clarithromycine. De andere groep kreeg een combinatie van triple-therapie en suppletie met vitamine C. Hierbij werd 250 mg van de clarithromycine vervangen door 250 mg vitamine C. Vier weken na beëindiging van de therapie werd het resultaat van de behandeling geëvalueerd aan de hand van een ureum-ademtest.
Hieruit bleek dat het succes van beide behandelingen even groot was. Er werd in beide groepen namelijk een vergelijkbare eridicatie van H. pylori gezien: 89% in de conventionele triple-therapiegroep en 87% in de triple-vitamine C-groep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen