Vitamine C bij osteoartritis in cavia's

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek met cavia's laat zien dat vitamine C bij osteoartritis nadelige effecten kan hebben. Deze bevinding is in tegenstelling met die van voorgaande onderzoeken waarin vitamine C juist een beschermende werking bij artritis bleek te hebben.
De cavia's werden in drie groepen verdeeld en kregen gedurende acht maanden verschillende hoeveelheden vitamine C. De hoeveelheid in de eerste groep was net genoeg om scheurbuik te voorkomen. De tweede groep kreeg, wanneer dit werd omgerekend naar de mens, ongeveer 200 mg vitamine C per dag. De hoeveelheid in de laatste groep was de hoeveelheid waarbij in een vorige studie werd aangetoond dat het de progressie van osteoartritis vertraagde.
Gemeten werd de transforming growth factor beta (TGF-bèta) en de hoeveelheid collageen in het kraakbeen. Er werd gevonden dat bij een toename van de dosis vitamine C de hoeveelheid collageen was toegenomen. De vitamine liet wel een toename zien van grootte en aantal TGF-bèta, hetgeen duidt op een verslechtering van de osteoartritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.