Vitamine C doodt tuberculosebacterie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Yeshiva University in New York ontdekten per toeval dat vitamine C resistente tuberculosebacteriën kan vernietigen. Het betrof een laboratoriumexperiment en het is nog onduidelijk of de vitamine eenzelfde werkzaamheid heeft bij geïnfecteerde personen.

De ontdekking werd gedaan tijdens een experiment waarin onderzocht werd hoe de bacterie resistent wordt tegen het medicijn isoniazide. Resistente bacteriën missen het molecuul mycothiol en de onderzoekers vermoedden dat de bacterie misschien meer van het aminozuur cysteïne bevat. Cysteïne kan mogelijk helpen de bacteriën te doden door te fungeren als een ‘reductiemiddel’ dat de productie van vrije radicalen stimuleert.

Om deze hypothese te testen, herhaalden de onderzoekers het experiment met isoniazide en een ander reductiemiddel, namelijk vitamine C. Vitamine C induceert de zogenaamde Fentonreactie. Met deze reactie reageert ijzer met andere moleculen en worden vrije radicalen gevormd die het DNA van de bacteriën beschadigen. Waarschijnlijk was deze reactie verantwoordelijk voor het vernietigende effect van vitamine C op de tuberculosebacteriën.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen