Vitamine C en E gunstig bij Helicobacter-infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gebruik van vitamine C en E naast medicatie versnelt het herstel van een infectie met Helicobacter pylori.
Aan de studie namen 160 patiënten deel die geïnfecteerd waren met de H. pylori. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De patiënten in de eerste groep werden gedurende 14 dagen behandeld met 30 mg lansoprazol (protonpompremmer), 1000 mg amoxicilline (antibioticum), 500 mg klacid (penicilline) en 300 mg bismutsubcitraat. De personen in de tweede groep werden naast de genoemde medicijnen nog gedurende 30 dagen behandeld met 500 mg vitamine C en 200 IE vitamine E. Er werden twee verschillende analyses gebruikt bij het berekenen van de resultaten: met de intention to treat analyse (ITT; hierbij worden alle proefpersonen in de analyse meegenomen) of volgens de per-protocol-analyse (PP; hierbij worden proefpersonen die niet volledig voldoen aan de criteria zoals vastgelegd in het protocol uitgesloten).
Uiteindelijk voltooiden 153 patiënten de studie. In de eerste groep herstelden 48 van de 80 patiënten (60%) van de doorgemaakte infectie volgens de ITT-analyse. Volgens de PP-analyse herstelden 48 van de 75 patiënten (64%) van de infectie. In de tweede groep was dit respectievelijk het geval bij 73 van de 80 patiënten (91%) en 73 (94%) van de 78 patiënten. Het herstelpercentage was significant hoger bij de patiënten in de supplementengroep.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met vitamine C en E naast de standaardmedicatie het herstel van een infectie met de H. pylori bevordert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen