Vitamine C en E gunstig bij Helicobacter-infectie

Gebruik van vitamine C en E naast medicatie versnelt het herstel van een infectie met Helicobacter pylori.
Aan de studie namen 160 patiënten deel die geïnfecteerd waren met de H. pylori. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De patiënten in de eerste groep werden gedurende 14 dagen behandeld met 30 mg lansoprazol (protonpompremmer), 1000 mg amoxicilline (antibioticum), 500 mg klacid (penicilline) en 300 mg bismutsubcitraat. De personen in de tweede groep werden naast de genoemde medicijnen nog gedurende 30 dagen behandeld met 500 mg vitamine C en 200 IE vitamine E. Er werden twee verschillende analyses gebruikt bij het berekenen van de resultaten: met de intention to treat analyse (ITT; hierbij worden alle proefpersonen in de analyse meegenomen) of volgens de per-protocol-analyse (PP; hierbij worden proefpersonen die niet volledig voldoen aan de criteria zoals vastgelegd in het protocol uitgesloten).
Uiteindelijk voltooiden 153 patiënten de studie. In de eerste groep herstelden 48 van de 80 patiënten (60%) van de doorgemaakte infectie volgens de ITT-analyse. Volgens de PP-analyse herstelden 48 van de 75 patiënten (64%) van de infectie. In de tweede groep was dit respectievelijk het geval bij 73 van de 80 patiënten (91%) en 73 (94%) van de 78 patiënten. Het herstelpercentage was significant hoger bij de patiënten in de supplementengroep.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met vitamine C en E naast de standaardmedicatie het herstel van een infectie met de H. pylori bevordert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+