Vitamine C en E verlagen vetperoxidatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de University of California in de VS vonden dat vitamine C en E mogelijk een rol spelen in de vermindering van vetperoxidatie in het lichaam.
De studie betrof 396 niet-rokende deelnemers. Zij werden in willekeurige groepen verdeeld en gedurende 2 maanden dagelijks gesuppleerd met ofwel 1000 mg vitamine C, ofwel 800 IE vitamine E, ofwel een placebo. De mate van vetperoxidatie werd bepaald aan de hand van de concentratie F2-isoprostanen in het bloed. F2-isoprostanen zijn restproducten van deze reactie in het lichaam.
Vitamine C-suppletie bleek de concentratie F2-isoprostanen na 2 maanden met 11% significant te hebben verlaagd ten opzichte van de beginwaarden. Bij de subgroep van personen die bij aanvang een F2-isoprostanenspiegel hadden hoger dan 50 mcg per ml werd zelfs een daling van 22% gemeten.
Vitamine E-suppletie zorgde na 2 maanden voor een 4% gedaalde F2-isoprostanenspiegel. Onder de personen die bij aanvang een F2-isoprostanenspiegel hadden hoger dan 50 mcg per ml bleek deze daling 10% te zijn.
De hoge F2-isoprostanenspiegel hield in sterke mate verband met obesitas. Gegeven de eerdere bevindingen dat obesitas gepaard gaat met een verhoogde oxidatieve stress, suggereren de resultaten van deze studie dat suppletie met vitamine C of E een mogelijke rol speelt in vermindering van de vetperoxidatie. Dit leidt op haar beurt tot een mogelijk kleinere kans op de ontwikkeling van aan obesitas gerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.