Vitamine C en verkoudheid

Linus Pauling, grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde, heeft gelijk. Vitamine C helpt inderdaad bij een verkoudheid, al vinden de onderzoekers dat niet iedereen preventief vitamine C moet gaan slikken. In een review van de Cochrane Collaboration werd op basis van alle onderzoek tot nu toe beschreven dat vitamine C-suppletie in ieder geval zinvol is voor personen die zware inspanning moeten leveren.

Al sinds 1940 worden studies gedaan naar het effect van vitamine C op verkoudheden. In 1970 publiceerde Linus Pauling het boek ‘Vitamin C and the Common Cold’ waarin hij stelde dat de vitamine de kans op een verkoudheid verkleint. In de review van de Cochrane Collaboration werden alle studies bekeken waarin het effect van vitamine C met een minimale dosis van slechts 200 mg per dag op een verkoudheid werd vergeleken met een placebo.

Uit analyse van 29 studies met een totaal van meer dan 11.000 proefpersonen bleek dat suppletie niet leidde tot een afname van het aantal verkoudheden. Maar bij personen die kortdurende, zware inspanning leverden kon suppletie wél de kans op een verkoudheid verminderen. De kans op een verkoudheid halveerde bij marathonlopers, skiërs en soldaten die verbleven in een sub-Antarctisch klimaat. Uit een analyse van 31 studies bleek dat suppletie de duur van een verkoudheid met 8% en 14% kon verminderen bij respectievelijk volwassenen en kinderen. Bij kinderen die 1 of 2 gram vitamine C per dag kregen nam de duur van de verkoudheid met 18% af. Ook leidde suppletie tot een vermindering van klachten. Er werden overigens geen bijwerkingen gemeld.

De onderzoekers blijven voorzichtig. Volgens hen is preventieve suppletie met vitamine C voor de gehele bevolking niet gerechtvaardigd. Zij beperken hun advies voor suppletie tot personen die zware, lichamelijke inspanning moeten leveren. Omdat vitamine C de duur en ernst van verkoudheden vermindert en bovendien goedkoop en veilig is, is het zinvol te testen of suppletie effectief is bij personen die reeds een verkoudheid hebben.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Vitamine C en verkoudheid

Dit onderzoek is heranalyse van het werk van Thomas Chalmers van 1975, waarin gesuggereerd werd dat vitamine C geen gunstig effect had in de behandeling van verkoudheid, na evaluatie van 7 gecontroleerde onderzoeken. Deze heranalyse laat zien dat Chalmers’ overzichtsartikel tekortkomingen had. Chalmers heeft niet overwogen welke hoeveelheden vitamine C in de onderzoeken gebruikt werden en heeft in zijn analyse een onderzoek betrokken waarin de hoeveelheid vitamine C 0,025 tot 0,5 gram per dag gebruikt werd. In andere onderzoeken gebruikte Chalmer waarden die niet overeen kwamen met de oorspronkelijk gepubliceerde resultaten. Gebruik makend van dezelfde onderzoeksgegevens concluderen de auteurs dat vitamine C in een dosering van 1 tot 6 gram per dag de duur van een periode van verkoudheid doet afnemen met 0,93 dag. De relatieve afname van de duur was 21%. Het huidige standpunt dat vitamine C geen effect heeft op verkoudheid lijkt voornamelijk gebaseerd op een gebrekkig overzichtsonderzoek van 20 jaar geleden. Dit onderzoek laat zien dat Chalmers analyse vol zit met fouten en misleidende gegevens van de originele onderzoeken. Onderzoeken met tenminste 1 gram vitamine C toonden een aardig constant gunstig effect, maar onderzoeken met lagere doseringen tonen minder effect. Na Chalmers publicatie zijn nog een groot aantal placebogecontroleerde dubbelblinde onderzoeken verricht. De resultaten hiervan beschrijven voortdurend en overtuigend de conclusie dat vitamine C de klachten van een verkoudheid verlicht. Voor deze werking van vitamine C is een rationele fysiologische verklaring. Vitamine C zou kunnen beschermen tegen de reactieve zuurstofderivaten die door fagocyten geproduceerd worden tijdens een virale infectie. Ook stimuleert vitamine C de aanmaak van bepaalde T-lymfocyten en verhoogd het de productie van interferon. De auteurs merken op dat de veiligheid van inname van vitamine C in hoge doseringen reeds sterk bewezen is. Diarree en andere gastrointestinale klachten worden soms gerelateerd aan een inname van doseringen boven de 4 gram per dag bij gezonde mensen. Er wordt beweerd dat mensen met een gewone infectie rustig 30 gram vitamine C per dag kunnen innemen zonder diarree te krijgen, mogelijk ten gevolge van veranderingen in het vitamine C metabolisme. Er zijn bewijzen dat hoge therapeutische doseringen van vitamine C toegediend meteen aan het begin van een verkoudheidsperiode significant de ernst van de symptomen doet verminderen. Maar het bewijs van het voordeel van regelmatige inname is een stuk sterker aangezien bijna alle onderzoeken het effect van regelmatige inname onderzochten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+