Vitamine C goed voor bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voldoende vitamine C ondersteunt de functie van het endotheel, de binnenbekleding van de bloedvaten bij mannen zonder hart- en vaatziekten en zonder suikerziekte. Het lijkt er op dat anti-inflamatoire effecten van de vitamine hiervoor zorgen. Dit concluderen Engelse onderzoekers na een groot onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3258 mannen van 60 tot 79 jaar. Artsen hadden bij hen tevoren geen hartinfarct, beroerte of suikerziekte vastgesteld. Vitamine C-spiegels in het bloed werden bepaald en concentraties van C-reactief proteïne (CRP, een eiwit dat gevormd wordt bij ontstekingen) en het t-PA (antigeen, een marker voor dysfunctie van het endotheel). Gegevens over fruit- en groente-inname en vitamine C werden verzameld met voedingsvragenlijsten.
Groente was alleen omgekeerd gerelateerd aan t-PA. Hoe meer groente werd geconsumeerd hoe minder t-PA in het bloed werd gevonden. Dit verband was significant. Het bleek dat het kwart met de hoogste vitamine C-spiegels 44% minder CRP in het bloed had in vergelijking met het kwart met de laagste spiegels. Het derde deel met de hoogste spiegels had 21% minder t-PA dan het derde deel met de laagste spiegels. Degenen met de hoogste fruitinname hadden 24% minder CRP en 24% minder t-PA dan degenen met de laagste spiegels. Vitamine C-spiegels in het bloed lieten ook een omgekeerd verband zien met fibrinogeen en de bloedviscositeit. Deze relatie werd niet gevonden met vitamine C uit de voeding.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.