Vitamine C met knoflook gunstig bij hoge bloeddruk

Suppletie van vitamine C met knoflook kan een licht verhoogde bloeddruk normaliseren. Dit kwam naar voren uit een studie onder 6 personen met een licht verhoogde bloeddruk.
Alle deelnemers hadden een bloeddrukwaarde van 140/90 mmHg. Ze kregen achtereenvolgens 4 maal een 10-daagse suppletie met telkens een tussenperiode van 1 week waarin niets werd gesuppleerd. De suppleties waren respectievelijk een placebo, 2000 mg vitamine C, 650 mg knoflooktabletten en een combinatie van 2000 mg vitamine C plus 650 mg knoflooktabletten.
De placebo en suppletie van alleen vitamine C lieten geen enkel effect op de bloeddruk zien. De suppletie van knoflooktabletten gaf een significante daling van de systolische bloeddruk, maar liet de diastolische bloeddruk onveranderd. De suppletie van knoflooktabletten plus vitamine C verlaagde zowel de systolische- als de diastolische bloeddruk tot respectievelijk 110-120 mm Hg en 75-80 mm Hg.
Daarnaast lieten de suppletie van knoflooktabletten en de suppletie van knoflooktabletten plus vitamine C respectievelijk een verdubbeling en een verdrievoudiging zien in de productie van stikstofmonoxide vergeleken met de placebo. Stikstofmonoxide beschermt het endotheel van de bloedvaatwanden tegen de schadelijke oxidatieve effecten van homocysteïne en houdt op die manier de bloedvaten elastisch. De onderzoekers zien hierin de mogelijke verklaring voor het bloeddrukverlagende effect van knoflook en vitamine C.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+