Vitamine C niet voor postmenopauzale suikerpatiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijkse suppletie met minimaal 300 mg vitamine C verhoogt het risico van overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de menopauze die diabetes hebben. Bij niet-diabetische vrouwen werd dit verband niet waargenomen.
Er werden 1923 vrouwen die al uit de menopauze waren én diabetes hadden gedurende vijftien jaar gevolgd. De deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van hart- en vaatziekten. Met behulp van een vragenlijst werden voedingsgewoonten vastgesteld.
Er overleden 281 deelnemers aan hart- en vaatziekten, 175 deelnemers stierven aan een coronaire hartziekte waaaronder het hartinfarct en 57 aan een beroerte.
In vergelijking met de 20% van de deelnemers die het minste vitamine C uit voeding en supplementen consumeerde, had de 20% van de deelnemers die de meeste vitamine C nam, een 84% hoger risico van overlijden aan hart- en vaatziekten. Bijna tweemaal zo vaak aan een coronaire hartziekte en tweeënhalf maal zo vaak aan een beroerte. Wel was er ten opzichte van de 20% die het minste vitamine C consumeerde, bij de tweede 20% een verlaagd risico van overlijden aan hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten en beroerten te zien. Er werd geen verband gevonden tussen vitamine C uit de voeding alleen en het risico van overlijden aan hart- en vaatziekten. Ook werd er geen verband gevonden bij postmenopauzale vrouwen die geen diabetes hadden.
Bij het onderzoek is rekening gehouden met risicofactoren van hart- en vaatziekten zoals het gebruik van medicijnen tegen diabetes, duur van de diabetes, inname van foliumzuur, vitamine E en bètacaroteen.
De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring voor het gevonden effect van vitamine C. Ze sluiten toeval niet uit vanwege het geringe aantal vrouwen in de subgroep (postmenopauzale vrouwen met diabetes). Ze memoreren aan de Nurses'Health Study, waarin wel een gunstig effect van vitamine C-suppletie was waargenomen. Maar in dit onderzoek waren de suikerpatiënten niet afzonderlijk onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.