Vitamine C noodzakelijk voor ‘stilzitters’

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurig stilzitten leidt tot een verslechtering van de endotheelfunctie van bloedvaten. Suppletie met vitamine C kan dit echter voorkomen.

Er namen elf mannen met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar deel aan het experiment. Tijdens de eerste proef moesten ze gedurende drie uren stilzitten, waarbij ze hun benen niet mochten bewegen. Hetzelfde gold voor de tweede proef, maar daarbij kregen ze na een half uur 1 gram vitamine C en na anderhalf uur nog eens 500 mg vitamine C. Tijdens beide proeven werd de endotheelfunctie bepaald van een beenarterie aan de hand van de Flow-Mediated Dilatation (FMD). De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vasodilatatie (vaatverwijding). Met behulp van ultrasound wordt de diameter van het bloedvat bepaald. Wanneer het bloedvat onder invloed van bepaalde stimuli minder snel wijder wordt is dit een teken van een verminderde functie van het endotheel.

Er was een significante afname van de FMD na drie uur zitten zonder vitamine C-suppletie. Suppletie met de antioxidatieve vitamine kon echter de afname van FMD tegengaan al direct na een uur zitten, maar ook na het tweede en derde uur.

De wetenschappers vermoeden dat oxidatieve stress een rol speelt bij de verminderde werking van het endotheel in bloedvaten na langdurig zitten. De antioxidatieve eigenschap van vitamine C blijkt effectief te beschermen tegen de oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.