Vitamine C samen met chemo bij ovariumkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge dosis vitamine C intraveneus toegediend aan patiënten met eierstokkanker vermindert bijwerkingen van chemotherapie. Dit blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Science Translational Medicine. Bovendien is het veilig en effectief. 

De wetenschappers onderzochten de anti-tumorwerking van vitamine C niet alleen in een laboratorium met humane tumorcellen en bij muizen, maar ook bij vrouwen met eierstokkanker. Intraveneuze toediening bleek een voldoende hoge concentratie van ascorbinezuur (vitamine C) in zowel het bloed als de lichaamsweefsels te geven. In de interstitiële vloeistof die de tumorcellen omgeeft zorgt een dergelijke concentratie van ascorbinezuur tot een plaatselijk pro-oxidatief effect dat wordt bewerkstelligd door de vorming van waterstofperoxide (H2O2). Dit leidt tot DNA-schade en een afname van ATP in de cellen. Tevens wordt de zogenaamde ATM/AMPK-pathway geactiveerd. Dit leidt tot inhibitie van mTOR, een proteïnekinase die betrokken is bij de celgroei -en proliferatie met het afsterven van de tumorcellen tot gevolg. De onderzoekers stellen dat er mogelijk ook nog andere mechanismen zijn die de werking van vitamine C verklaren. Ook blijkt uit onderzoek met muizen dat intraveneuze toediening van vitamine C het effect van de cytostatica paclitaxel en carboplatine kan versterken. In de studie met patiënten werd aangetoond dat de vitamine bijwerkingen van chemotherapie vermindert.

Hoewel de anti-tumorwerking van vitamine C al langer bekend is, ontbreekt bewijs van grootschalige klinische studies. De onderzoekers pleiten dan ook voor de uitvoering van dergelijke studies omdat intraveneuze toediening van de vitamine een veilige, effectieve en goedkope manier kan zijn om tumoren te bestrijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen