Vitamine C-suppletie beschermt tegen galstenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C beschermt tegen de ontwikkeling van galstenen, zo blijkt uit een Duitse studie.
Het beschermende effect van vitamine C ten aanzien van de vorming van galstenen werd bij dieren al eerder vastgesteld, maar er waren tot op heden nog weinig aanwijzingen voor eenzelfde effect bij mensen.
Het onderzoek betrof 2129 willekeurige inwoners van Zuid Duitsland in leeftijd variërend van 18 tot 65 jaar. Naast een echografie van de buik werd het suppletiegedrag voor vitamine C nagegaan. Ook werden verschillende antropometrische metingen gedaan en bloedonderzoek verricht.
Van de totale onderzoeksgroep bleek 7,8% galstenen te hebben. Onder degenen die aangaven extra vitamine C te slikken was dit percentage echter 4,7% tegen 8,2% van degenen die geen vitamine C-suppletie aangaven. Daarnaast bleekn een aantal andere factoren met het risico van galstenen verband te houden. Zo werden galstenen vaker bij vrouwen dan bij mannen gevonden. Ook een verhoogde erfelijke aanleg, een hogere leeftijd en een hogere BMI betekenden een verhoogd galstenenrisico. Na correctie voor al deze factoren hield vitamine C-suppletie met een 66% verlaagd risico van galstenen verband. Op dezelfde wijze bleken meer lichamelijke beweging en een lagere cholesterolspiegel met respectievelijk 38 en 35% verlaagde risico's samen te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen