Vitamine C tegen radioactieve straling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C voorkomt schade aan het maagdarmstelsel als gevolg van radioactieve straling. Dit blijkt uit een dierstudie.
De muizen werden volledig blootgesteld aan straling in oplopende dosering tot een maximum van 14 Gy. De eenheid gray (Gy) geeft de hoeveelheid geabsorbeerde, ioniserende (radioactieve) straling weer. Drie dagen voorafgaand aan de straling kregen de muizen dagelijks 150 mg per kilogram lichaamsgewicht vitamine C toegediend (oraal).
Tot een dosering van 12 Gy kon beenmergtransplantatie - wanneer deze binnen 24 uur plaatsvond - de muizen redden. De muizen waren niet in staat om een straling van 14 Gy te overleven vanwege schade in het maagdarmstelsel, tenzij ze vitamine C kregen toegediend. In combinatie met een beenmergtransplantatie was het in dat geval wel mogelijk een dergelijke dosering te weerstaan. Een beenmergtransplantatie alleen bleek onvoldoende.
Vitamine C vermindert significant DNA-schade in de cryptcellen van de darm en voorkomt zo beschadiging van het darmslijmvlies. Preventieve toediening van vitamine C blijkt schade aan het maagdarmstelsel als gevolg van radioactieve straling te voorkomen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat straling in de dunne darm leidt tot de expressie van genen die betrokken zijn bij celdood (apoptose). Vitamine C gaat deze genexpressie tegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen