Vitamine C tegen zwangerschapsvergiftiging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van vitamine C beschermt zwangere vrouwen mogelijk tegen de ontwikkeling van ernstige zwangerschapsvergiftiging, eclampsie of HELLP-syndroom. Dat blijkt althans uit de resultaten van een Deense studie. Het onderzoek was een vervolg op eerdere studies op grond waarvan een mogelijk beschermend effect van vitamine C, al dan niet in combinatie met vitamine E, tegen zwangerschapsvergiftiging werd vermoed.
Bij het HELLP-syndroom is er naast eiwitverlies en nierschade, zoals bij een ernstige zwangerschapsvergiftiging, ook sprake van schade aan de lever en veranderingen in het bloed. HELLP staat voor Hemolyse (bloedafbraak) Elevated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen) en Low Platelets (lage bloedplaatjes). Als complicatie van beide aandoeningen kan eclampsie optreden. Hierbij krijgt de vrouw toevallen die lijken op stuipen zoals deze bij epilepsie worden gezien. In alle gevallen is er sprake van een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als kind.
Voor het onderzoek werd van 57.346 zwangere vrouwen met behulp van een vragenlijst informatie verkregen over het voedingspatroon tijdens de zwangerschap. Ook het gebruik van voedingssupplementen werd nagevraagd. Aan de hand hiervan werden schattingen gemaakt van de innames van zowel vitamine C als vitamine E.
Het bleek dat de vrouwen die meer dan 275 mg vitamine C per dag binnenkregen, een 30% verminderde kans op de ontwikkeling van ernstige zwangerschapsvergiftiging, eclampsie of HELLP-syndroom hadden vergeleken met degenen van wie de dagelijkse vitamine C-inname 130 tot 170 mg bedroeg. Een vitamine C-inname lager dan 70 mg per dag betekende daar tegenover juist een 21% verhoogd risico van deze aandoeningen. Ook een hoge vitamine E-inname (meer dan 18 mg per dag) ging gepaard met een licht verhoogd risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen