Vitamine C vermindert inspanningsstress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit Canadees onderzoek bij marathonlopers blijkt dat suppletie met vitamine C ervoor zorgt dat het stresshormoon na inspanning minder stijgt.
Langdurige lichamelijke inspanning en hittestress, zoals in extreme mate aan de orde bij ultra-atleten, leiden mogelijk tot onderdrukking van het immuunsysteem waardoor de vatbaarheid voor bovenste luchtweginfecties groter wordt. Hier ligt onder andere een onder deze omstandigheden verhoogde afgifte van cortisol, ook wel stresshormoon genoemd, aan ten grondslag.
Voor het onderzoek kregen 12 deelnemers, in willekeurige groepen verdeeld, gedurende 12 dagen ofwel 3 maal 500 mg vitamine C, ofwel een placebo. Zowel na 1 als na 8 dagen van suppletie deden zij een met de halve tot hele marathon onder warme omstandigheden vergelijkbare inspanningstest. Tot 7 dagen hierna werd het optreden van bovenste luchtweginfecties bijgehouden. Daarnaast werden voor, tijdens en na inspanning metingen verricht ter bepaling van de concentratie cortisol in het bloed.
Hieruit bleek dat vitamine C-suppletie tot minder gestegen cortisolspiegels na inspanning leidde, waarbij een suppletieduur van 8 dagen een sterker effect liet zien dan die van 1 dag. Dit bleek zich binnen de gekozen onderzoeksgroep echter niet direct te vertalen in een verminderde vatbaarheid voor bovenste luchtweginfecties. Dit laatste wordt door de onderzoekers mogelijk verklaard door het feit dat de deelnemers zich, vergeleken met ultra-atleten, met een minder extreme vorm van sportbeoefening met relatief minder lichamelijke en psychologische stress bezighielden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen