Vitamine C werkzaam via hormoon in vetweefsel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dit onderzoek is de eerste humane studie die laat zien dat vitamine C mogelijk ontstekingsremmend werkt doordat het een hormoon in vetweefsel, resistine, in serum verlaagt.
Aan de Universiteit van Turijn werd een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd met 80 gezonde personen. Van de deelnemers kregen 40 personen gedurende twee weken 2 gram vitamine C oraal per dag. De overige 40 deelnemers kregen geen supplement en dienden als controlegroep.
De vitamine C-gebruikers hadden een significante verlaging van de resistinespiegel: van 4,3 ng/ml naar 2,9 ng/ml in het serum. In de controlegroep wijzigde de resistinewaarde nauwelijks: van 4,2 naar 4,3 ng/ml. De vitamine C-waarden stegen bij de gebruikers van 9,4 naar 19,0 mg/ml. In de controlegroep trad een geringe daling op van 9,3 naar 8,0 mg/ml.
De inname van 2 gram vitamine C per dag resulteerde in een gunstiger profiel van vrije radicalen in het serum. Zo was er een significante afname van nitrotyrosine, een maatstaf voor de krachtige oxidant peroxynitriet welke veel biomoleculen kan beschadigen. De concentratie nitrotyroxine daalde van 16,6 naar 14,4 ng/ml in de vitamine C-groep. In de controlegroep bedroegen deze waarden 15,0 en 15,2 ng/ml. De lichaamseigen antioxidant glutathion nam door vitamine C-gebruik toe van 1428 naar 1789 micromol/liter; bij de controlegroep was er een lichte toename van 1494 naar 1626 micromol/l.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen