Vitamine D beschermt tegen huidkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van het Stanford University Medical Center in de VS toonden in een recente studie een verband aan tussen de vitamine D-status en het risico van basaalcelcarcinoom, een vorm van niet-melanome huidkanker. Gevonden werd dat het risico deze kankersoort te ontwikkelen 45% kleiner is als de vitamine D-spiegel voldoende hoog is. De resultaten van de studie werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Investigative Dermatology.
Het 5 jaar durende onderzoek betrof 1108 gezonde mannen ouder dan 65 jaar en woonachtig in verschillende staten van de VS. Bij aanvang van de studie werd bij allen de bloedspiegel voor vitamine D bepaald. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd, zowel bij aanvang als na 5 jaar, hun ervaringen met basaalcelcarcinoom aan te geven.
Bij aanvang bleken 178 mannen eerder basaalcelcarcinoom te hebben gehad. Hierbij gaven degenen met voldoende hoge vitamine D-spiegels (75 mmol/l of hoger) 45% minder vaak een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom aan dan degenen met een vitamine D-deficiëntie (lager dan 75 mmol/l). Ook gedurende de volgperiode van 5 jaar bleken degenen met voldoende hoge vitamine D-spiegels minder vaak basaalcelcarcinoma te krijgen.
De onderzoekers wijzen in dit verband echter op de tweeledige invloed van zonlicht. Naast het aanzetten tot vitamine D-productie in de huid, een proces dat de vitamine D-status gunstig beïnvloedt, heeft het namelijk ook een carcinogeen effect. En ondanks het feit dat bij deelnemers uit zonniger streken hogere vitamine D-spiegels werden gemeten, bleken deze hogere vitamine D-spiegels het carcinogene effect van zonlicht niet teniet te doen. Het wonen in een minder zonnige streek liet het risico van basaalcelcarcinoom namelijk met 60% dalen ten opzichte van het wonen in juist zonniger gebieden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen