Vitamine D bestrijdt urineweginfecties

Vitamine D helpt bij urineweginfecties door stimulering van de productie van cathelicidine, een antimicrobieel eiwit dat onder andere wordt uitgescheiden door de epitheelcellen in de blaas.
Bij 28 vrouwen werd de vitamine D-status bepaald. Daarnaast kregen 5 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar gedurende 3 maanden dagelijks 2000 IE vitamine D. Van deze vrouwen werd het blaasweefsel onderzocht voor en na de suppletieperiode. Er werden laboratoriumexperimenten uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in het mechanisme van cathelicidine.
In de blaascellen werd de actieve vorm van vitamine D aangetroffen. Suppletie met vitamine D leidde bij aanwezigheid van een infectie met de uropathogene E. coli tot een significant verhoogde productie van cathelicidine. Alleen in het geval van een infectie werd meer van dit antimicrobieel eiwit geproduceerd.
Vitamine D kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen urineweginfecties, zeker gezien het feit dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. De vitamine wordt in de epitheelcellen van de blaas omgezet in zijn actieve vorm. Dit leidt vervolgens tot een verhoogde productie van cathelicidine.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+