Vitamine D bij chronische darmontsteking

Een adequate vitamine D-spiegel verkleint de kans op ziekteverschijnselen na een behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Aan de studie namen 521 personen deel met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De patiënten werden behandeld met medicatie tegen Tumor Necrose Factor-alfa (TNF-alfa) om ontstekingsreacties tegen te gaan. Van de deelnemers was de vitamine D-status bekend bij aanvang van de therapie. Er werd bekeken of vitamine D van invloed was op het effect van de therapie.

Uiteindelijk werden de gegevens van 173 patiënten geanalyseerd. Van deze patiënten hadden er 122 een adequate vitamine D-spiegel, terwijl 51 patiënten een vitamine D-tekort hadden (<82,5 nmol/l). Het bleek dat personen met een adequate vitamine D-spiegel na drie maanden met bijna driemaal significant meer kans hadden op het uitblijven van ziekteverschijnselen in vergelijking met deelnemers met een tekort aan vitamine D. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals het geslacht, de leeftijd en de diagnose.

De resultaten van de studie tonen dat een adequate vitamine D-status de kans op succes van een behandeling van chronische darmontstekingen significant vergroot. Het onderliggende werkingsmechanisme is nog niet opgehelderd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+