Vitamine D effectief bij artrose

Suppletie met vitamine D verbetert fysieke parameters en de levenskwaliteit van personen met artrose.

Er namen 175 personen met artrose in de knie deel aan de studie. Ze hadden een vitamine D-spiegel lager dan 75 nmol/l en kregen gedurende zes weken iedere week 40.000 IE vitamine D2 (ergocalciferol) toegediend. Voor en na de suppletieperiode werd onder andere de spierkracht, vitamine D-spiegel, fysieke prestaties, parathyroïdhormoon (PTH) en proteïne carbonyl (als maat voor oxidatieve stress) bepaald.

Bij aanvang van de studie bedroeg de gemiddelde vitamine D spiegel 52 nmol/l. Bij 41% van de patiënten was sprake van een vitamine D-tekort en 59% had een suboptimale vitamine D-spiegel. Na suppletie steeg de gemiddelde vitamine D-spiegel naar 80 nmol/l en bereikte 57% van de patiënten een adequate vitamine D-status. Onder invloed van suppletie werd een significante daling gezien van het LDL-cholesterolgehalte, proteïne carbonyl en PTH. Bovendien werd een significante vermindering van pijnklachten gezien, terwijl de kwaliteit van leven toenam. Ook leidde suppletie tot een significante toename van de handknijpkracht en fysieke prestaties.

Bij personen met artrose worden vaak lage vitamine D-spiegels aangetroffen. Suppletie met de vitamine vermindert oxidatieve schade en pijn en verbetert het fysiek functioneren van artrosepatiënten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login