Vitamine D en delirium

Patiënten met een inadequate vitamine D-status hebben tijdens een acute ziekenhuisopname een verhoogde kans op een delier. Een delier wordt gekenmerkt door acute verwardheid, falen van hersenactiviteiten of postoperatieve psychoses.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 4500 volwassenen die in de periode van 1993 tot 2006 waren opgenomen in een van de twee academische ziekenhuizen van Boston. Van alle patiënten was de vitamine D-status vóór opname bekend. Patiënten die dementerend waren of eerder een delirium hadden doorgemaakt, werden uitgesloten van deelname aan de studie.

De gemiddelde vitamine D-spiegel van de patiënten was 55 nmol/l. Bij 4% van de patiënten werd een delier gediagnosticeerd. Hoe lager de vitamine D-status, hoe meer kans er was op een delirium. Patiënten met een initiële vitamine D-spiegel van maximaal 25 nmol/l hadden tweemaal zoveel kans op een delier in vergelijking met patiënten met een vitamine D-spiegel van minimaal 75 nmol/l. Voor patiënten met een vitamine D-status tussen 25 en 50 nmol/l en tussen 50 en 75 nmol/l was het risico van een delier met respectievelijk 54% en 23% significant verhoogd.

De resultaten van de studie zijn aanleiding voor vervolgonderzoek naar de mogelijk preventieve rol van vitamine D bij een delirium.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+