Vitamine D even effectief als statine of bloeddrukverlager

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D doet niet onder voor de veelgebruikte statines en bloeddrukverlagers als het gaat om reductie van het risico van hart- en vaataandoeningen.
Uit een studie uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers blijkt dat een optimale vitamine D-concentratie de kans op een cardiovasculaire aandoening met 30% verlaagt, eenzelfde percentage dat gehaald wordt met statines of antihypertensiva. De resultaten van de studie werden onlangs bekendgemaakt door dr. Tami L Bairop op een congres van de American College of Cardiology.
Aan de studie namen 9491 personen deel waarvan was vastgeteld dat ze een vitamine D-tekort hadden. Hierbij werd een concentratie 25(OH)D lager dan 75 nmol/L als deficiënt gezien. De proefpersonen hadden zelf de keuze óf en zo ja, hóe ze de concentratie op peil wilden brengen. Het maakte hierbij niet uit of ze vaker in de zon gingen liggen of kozen voor een supplement. Na een jaar werd de vitamine D-concentratie opnieuw gemeten. Vervolgens werd een vergelijking gemaakt tussen de personen met en zonder deficiëntie waarbij het aantal sterfgevallen werd bepaald en het aantal personen met een coronaire aandoening, hartinfarct, hartfalen, herseninfarct of nierfalen.
De personen die hun vitamine D-spiegel op peil hadden, bleken significant minder kans te hebben op sterfte of een hart- en vaataandoening. Uit een andere studie uitgevoerd door dezelfde onderzoekers bleek dat het risico op een cardiovasculaire aandoening kleiner werd naarmate de vitamine D-spiegel hoger was. Een concentratie van 107 nmol/L wordt als optimaal beschouwd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen