Vitamine D natuurlijke chemotherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Naast de klassieke rol voor vitamine D in de calciumhuishouding en de botontwikkeling zijn recent de groeiremmende effecten op tumoren in beeld gekomen. Deze effecten worden geassocieerd met de activering van de met de celkern verbonden vitamine D-receptor (VDR). Kort geleden werd een andere receptor voor vitamine D, nu verbonden met het celmembraan, geïdentificeerd: het 1,25D3-MARRS (1,25(OH)2D3-membrane associated rapid response steroid-binding protein).
Door dr. Kelly Meckling van de University of Guelph in Canada werd gevonden dat borsttumorcellen na verlaging van de activiteit van 1,25D3-MARRS bijzonder gevoelig worden voor vitamine D en gemakkelijker zijn uit te schakelen. Door de niveaus van 1,25D3-MARRS in cellen te wijzigen, verandert de deling van tumorcellen.
Een studie met borsttumorcellen waarin de receptor 1,25D3-MARRS geremd of uitgeschakeld werd, toonde therapeutische effecten na toevoeging van vitamine D. Opvallend hierin was dat na remming van 1,25D3-MARRS de groei van de tumorcellen versnelde. Maar toevoer van vitamine D resulteerde in zeer snel afsterven van de tumorcellen.
Volgens Meckling tonen de experimenten met 1,25D3-MARRS aan dat deze recent ontdekte receptor hoogstwaarschijnlijk een sleutelrol speelt in de lotgevallen van een cel. De expressie van 1,25D3-MARRS interfereert met de groeiremmende activiteit van vitamine D3 bijvoorbeeld bij borsttumorcellen, waarschijnlijk via de VDR in de celkern.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen