Vitamine D noodzakelijk bij epilepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een vitamine D-tekort komt veel voor bij patiënten met epilepsie.

Bij bijna zeshonderd epilepsiepatiënten met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar werd in de periode van 2008 tot 2011 de vitamine D-status bepaald en gerelateerd aan het type anti-epileptica. Afhankelijk van de status werden ze in categorieën verdeeld. Er was sprake van een vitamine D-tekort bij een bloedspiegel lager dan 50 nmol/l. Bij een vitamine D-status tussen 50 en 75 nmol/l was sprake van een suboptimale spiegel en een bloedspiegel van 75 nmol/l of meer werd als optimaal beschouwd. De anti-epileptica werden eveneens in categorieën verdeeld op basis van hun enzymatische werking.

De gemiddelde vitamine D-spiegel bedroeg 56 nmol/l. Maar liefst 45% van de patiënten had een vitamine D-tekort. Dit percentage is daarmee 13% hoger dan bij de algehele Amerikaanse bevolking. Bij de enzymïnducerende anti-epileptica bedroeg het percentage vitamine D-tekort 54%. Bij de niet enzymïnducerende anti-epileptica was dit percentage 37%.

Een vitamine D-deficiëntie komt zeer frequent voor bij patiënten met epilepsie. Bepaling van de vitamine D-spiegel zou deel moeten uitmaken van de routinematige controle bij deze aandoening, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen