Vitamine D noodzakelijk bij epilepsie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort komt veel voor bij patiënten met epilepsie.

Bij bijna zeshonderd epilepsiepatiënten met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar werd in de periode van 2008 tot 2011 de vitamine D-status bepaald en gerelateerd aan het type anti-epileptica. Afhankelijk van de status werden ze in categorieën verdeeld. Er was sprake van een vitamine D-tekort bij een bloedspiegel lager dan 50 nmol/l. Bij een vitamine D-status tussen 50 en 75 nmol/l was sprake van een suboptimale spiegel en een bloedspiegel van 75 nmol/l of meer werd als optimaal beschouwd. De anti-epileptica werden eveneens in categorieën verdeeld op basis van hun enzymatische werking.

De gemiddelde vitamine D-spiegel bedroeg 56 nmol/l. Maar liefst 45% van de patiënten had een vitamine D-tekort. Dit percentage is daarmee 13% hoger dan bij de algehele Amerikaanse bevolking. Bij de enzymïnducerende anti-epileptica bedroeg het percentage vitamine D-tekort 54%. Bij de niet enzymïnducerende anti-epileptica was dit percentage 37%.

Een vitamine D-deficiëntie komt zeer frequent voor bij patiënten met epilepsie. Bepaling van de vitamine D-spiegel zou deel moeten uitmaken van de routinematige controle bij deze aandoening, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen