Vitamine D remt progressie dikke darmkanker

Suppletie met een hoge dosis vitamine D remt de progressie van kanker in de dikke darm en het rectum (colorectale kanker). De studie werd gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO).

De deelnemers hadden allen gemetastaseerde colorectale kanker. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de hooggedoseerde groep kregen de deelnemers gedurende twee weken dagelijks 8000 IE vitamine D, gevolgd door 4000 IE per dag tot aan overlijden. In de andere groep kregen de patiënten dagelijks 400 IE per dag. In beide groepen kregen ze een standaardbehandeling met chemo.

Het bleek dat patiënten die een hoge dosis vitamine D kregen met gemiddeld twee maanden langer leefden dan de deelnemers met een lage dosis van de vitamine (13 versus 11 maanden). De progressie nam onder invloed van een hoge dosis vitamine D met 31% significant af. Bovendien hadden patiënten onder invloed van de hoge vitamine D-dosis met 11% significant minder ernstige diarreeklachten.

In eerdere observationele studies werd reeds een verband gevonden tussen de vitamine D-spiegel en de overlevingskans van patiënten met dikke darmkanker. Dit is de eerste gerandomiseerde klinische studie die aantoont dat suppletie met vitamine D in een hoge dosis de overlevingskans vergroot bij personen met colorectale kanker.

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+