Vitamine D-spiegel en autisme

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Kinderen met autisme kunnen baat hebben bij het bereiken van een adequate vitamine D-spiegel door suppletie.

In de studie werd de vitamine D-status bepaald van 122 autistische kinderen. Tevens werd het effect van suppletie getest op de symptomen van autisme.

Meer dan de helft van de geteste kinderen (57%) had een vitamine D-tekort. Nog eens 30% had een inadequate vitamine D-spiegel. Kinderen met een ernstige vorm van autisme hadden bovendien lagere waardes in vergelijking met kinderen met een mildere vorm van de aandoening. Ook werd er een verband gezien tussen de vitamine D-status en de score op de Childhood Autism Rating Scale (CARS), een diagnostische test waarmee de ernst van autisme kan worden vastgesteld. Van de geteste kinderen waren er 106 met een lage vitamine D-status (<75 nmol/l) die extra vitamine D gesuppleerd kregen. Ze kregen 300 IE vitamine D per kilogram lichaamsgewicht per dag met een maximale dosis van 5000 IE per dag. Van de kinderen waren er 83 die de volledige drie maanden het supplement gebruikten. Bij 81% van deze kinderen werd een significante verbetering van klachten gezien waaronder een gedragsverbetering, meer oogcontact en een betere aandacht.

Vitamine D is een goedkoop en veilig middel dat symptomen van autisme bij kinderen kan verminderen. Zeker wanneer een adequate bloedspiegel van minimaal 100 nmol/l wordt bereikt, aldus de onderzoekers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen