Vitamine D-status tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vitamine D-status tijdens de zwangerschap wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder suppletie.

Aan de Southampton Women’s Survey namen 1753 zwangere vrouwen deel. Bij de vrouwen werd in de 11e en 34ste week van de zwangerschap de vitamine D-status bepaald.

Het seizoen waarin de bepaling werd uigevoerd was significant van invloed op de bloedspiegel van de vitamine. Wanneer hiervoor werd gecorrigeerd, bleek dat vooral suppletie van invloed was op de vitamine D-status. In vergelijking met vrouwen die geen vitamine D-supplement gebruikten bleek dat wanneer na de elfde zwangerschapsweek suppletie gestaakt werd, dit leidde tot een significante afname van de bloedspiegel met gemiddeld 7,3 nmol/l. Wanneer de suppletie gecontinueerd werd nam de vitamine D-status met gemiddeld 6,6 nmol/l significant toe. Wanneer vanaf de elfde zwangerschapsweek gestart werd met suppletie, werd een significante toename van de vitamine D-spiegel van gemiddeld 12,6 nmol/l gezien. Daarnaast had het lichaamsgewicht invloed op de vitamine D-status. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel in gewicht bijkwamen hadden een significant lagere vitamine D-status in vergelijking met vrouwen die weinig toenamen in gewicht. Tenslotte ging lichaamsbeweging gepaard met een significant toename van de vitamine D-status met gemiddeld 0,4 nmol/l voor ieder uur beweging per week.

De resultaten van de huidige studie zijn van belang voor de ontwikkeling van richtlijnen over vitamine D-suppletie bij zwangere vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen