Vitamine D-suppletie beschermt tegen kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine D verkleint de kans om kanker te krijgen aanzienlijk. Vooral borstkanker, maar ook long- en dikkedarmkanker.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 1179 postmenopauzale vrouwen.die alle woonden op het platteland van Nebraska. Tien jaar voor het werkelijke onderzoek begon, was bij geen van hen kanker gediagnosticeerd. Daarna werden ze in drie groepen ingedeeld. Gedurende de daaropvolgende vier jaar kregen de vrouwen in de eerste groep elke dag 1400 tot 1500 mg calcium, de vrouwen in de tweede groep naast de calcium ook 1100 IE vitamine D en die in de derde groep placebo.
Na deze vier jaar bleek in de tweede groep (calcium met vitamine D) 60% minder kanker voor te komen in vergelijking met de placebogroep. Voor de calciumgroep werd een reductie van 47% gevonden. Wanneer de kankergevallen van de vrouwen in het eerste jaar buiten de analyse werden gehouden, dan was het verschil in kans tussen de tweede groep en de placebogroep nog groter, namelijk 77%. Deze statistische actie werd ondernomen om de kans zoveel mogelijk te verkleinen dat er vrouwen in de analyse werden meegenomen die ongediagnosticeerd toch al kanker onder de leden hadden. De calciumgroep liet geen na deze significant verschil zien met de placebogroep.
Nederland ligt nog weer noordelijker dan Nebraska. Nebraska ligt op de 41e breedtegraad ter hoogte van Rome en Nederland op de 52e. Dit zou kunnen betekenen dat de effecten van vitamine D-suppletie op het krijgen van kanker nog groter in ons land is.
De onderzoekster, dr. Joan Lappe van de Creighton University, vermoedt dat vitamine D zijn werking dankt aan zijn functie in het immuunsysteem en de vorming van abnormale cellen helpt voorkomen. Zij voegt hieraan toe dat vitamine D niet alleen beschermt tegen kanker, maar ook tegen diabetes type-1, multiple sclerose, reumatoïde artritis en hoge bloeddruk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen