Vitamine D-suppletie bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen met een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) hebben baat bij suppletie met de vitamine in een dosis van minimaal 1000 IE per dag.

Aan de studie namen kinderen in de leeftijd van acht tot veertien jaar deel. Het betrof 84 zwarte en 73 blanke kinderen. Ze kregen gedurende zes maanden vitamine D in een dosis van 1000 IE per dag (suppletiegroep) of een placebo (placebogroep).

In beide groepen hadden de kinderen een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). Na twee maanden was de gemiddelde vitamine D-spiegel significant hoger in de suppletiegroep (gemiddeld 66 nmol/l) dan in de placebogroep (gemiddeld 47 nmol/l). Dit was ook het geval na zes maanden. Wanneer gekeken werd naar het ras bleek dat de vitamine D-spiegel alleen significant toenam bij de zwarte kinderen. Ondanks suppletie werd echter niet de optimale vitamine D-concentratie van minimaal 75 nmol/l bereikt. 

Vitamine D-suppletie kan de bloedspiegel van deze vitamine verhogen bij kinderen. Maar voor een optimale bloedspiegel is een hogere dosis (>1000 IE per dag) nodig. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen