Vitamine D-suppletie lijkt gunstig voor hart en vaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D-suppletie leidt bij personen met overgewicht mogelijk tot een verlaagd risico van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de resultaten van een Duitse studie.
Het onderzoek betrof 200 gezonde zwaarlijvige personen met een gemiddelde 25(OH)D-spiegel van 30 nmol/l. Zij kregen professionele begeleiding om af te vallen, waarbij zij gelijktijdig, in willekeurige groepen verdeeld, een jaar lang werden gesuppleerd met ofwel een dagelijkse dosis van 83 mcg (3320 IE) vitamine D ofwel een placebo.
Suppletie met vitamine D bleek, vergeleken met placebobehandeling, tot significante dalingen van verschillende risicomarkers voor hart- en vaatziekten te leiden. Zo werd er in de vitamine D-groep na 12 maanden een 14% gedaalde concentratie triglyceriden gemeten. Dit tegen een stijging van 3% in de placebogroep. Voor de concentratie TNF-alfa, een ontstekingsmarker, gold een daling van 10% tegen een daling van 3% in de placebogroep. De concentratie bijschildklierhormoon daalde met 27% tegen een daling van 19% in de placebogroep. Er werd onder de vitamine D-gesuppleerden echter ook een lichte 5% stijging van de bloedspiegel voor LDL-cholesterol gezien. De gemiddelde 25(OH)D-spiegel steeg naar een waarde van gemiddeld 56 nmol/l. Er werd geen significante invloed op de mate van afvallen gesignaleerd. In beide groepen waren de deelnemers na een jaar ongeveer 6 kg lichter.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen