Vitamine D-suppletie verlicht winterdepressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een winterdepressie wordt vaak in verband gebracht met te weinig zonlicht. De Canadese wetenschapper dr. Reinhold Vieth vroeg zich af of een lage vitamine D in de winter iets met een verslechterde stemming van doen had.
Om ethische redenen - hij mocht in zijn onderzoek vitamine D-deficiënte proefpersonen geen placebo geven - gaf hij een deel van deze personen suppletie met een dosis van (15 mcg = 600 IE) en het andere deel met een hoge dosis (100 mcg = 4000 IE) vitamine D gedurende de winter. Zowel in december als drie maanden later,in februari, werd een vragenlijst afgenomen wat betreft hun stemming.
De studie bestond uit twee onderdelen, waar in beide aan twee groepen verschillende suppleties vitamine D werden gegeven. In de eerste deelstudie hadden alle 37 personen aan het begin een lage vitamine D-spiegel (< 61 nmol/l; gemiddeld 48 nmol/l) In de tweede deelstudie, die een jaar later werd uitgevoerd, hadden 51 personen een zeer lage vitamine D-spiegel (< 51 mmol/l; gemiddeld 39 nmol/l. In de eerste deelstudie was de stemming significant meer verbeterd in de 100 mcg-groep ten opzichte van de 15 mcg-groep. In de tweede deelstudie verbeterde de stemming in beide gesuppleerde groepen significant ten opzichte van de stemming, zoals drie maanden eerder gemeten in december.
De onderzoekers concludeerden dat suppletie met vitamine D de stemming verbeterde, vooral een hogere dosis. Ook bleek een dosis van 100 mcg nog veilig en efficiënt. Mogelijk dat vitamine D helpt de symptomen van een winterdepressie te verlichten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.