Vitamine D-suppletie zinvol bij TBC

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis vitamine D leidt tot een versneld herstel van tuberculosepatiënten.

Er namen 259 patiënten met longtuberculose aan de studie deel. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De patiënten in de suppletiegroep kregen twee keer een intramusculaire injectie met 600.000 IE vitamine D, de anderen kregen een placebo. Tussentijds werden symptomen geëvalueerd en aan het begin van de studie en na twaalf weken werd de secretie van interferon-gamma (IFN-gamma) bepaald.

Na twaalf weken werd significant meer gewichtstoename gezien in de suppletiegroep (gemiddeld 4 kg) in vergelijking met de placebogroep (gemiddeld 3 kg). De ziekteactiviteit in de longen was significant minder in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Vitamine D-suppletie leidde tot een significante toename van de secretie van IFN-gamma bij patiënten die aan het begin van de studie een vitamine D-tekort hadden.

Suppletie met een hoge dosis vitamine D leidt tot een verbeterde immuunrespons bij personen met een vitamine D-deficiëntie. De resultaten suggereren dat vitamine D zinvol is in de behandeling van TBC

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen