Vitamine D tegen tandbederf

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van tandbederf wordt aanzienlijk verminderd door een optimale vitamine D-concentratie. Dit blijkt uit een review van internationaal vitamine D-expert dr. William Grant.
Grant evalueerde voor zijn review 325 wetenschappelijke studies, die een periode beslaan van het midden van de 19e eeuw tot heden en die een verband aantonen tussen de intensiteit van UV-straling en het optreden van tandbederf.
In gebieden met een lagere UV-stralingsintensiteit treedt tandbederf duidelijk vaker op dan in gebieden met een hogere UV-straling. UV-straling stimuleert de aanmaak van vitamine D en vitamine D is op zijn beurt de motor voor de opbouw van antibacteriële peptiden die het ontstaan van tandbederf voorkomen. Hiervoor is wel een minimale vitamine D-spiegel van 75 nmol/l vereist. Een gemiddeld vitamine D-concentratie van 75 nmol/l geldt in de wetenschap als de waarde vanaf waar vitamine D zijn positieve effect voldoende kan ontwikkelen. Waarden tussen de 100 en 150 nmol/l worden als optimaal beschouwd.
Volgens Grant is het noodzakelijk dat in de tandheelkunde de rol van een optimale vitamine D-spiegel volledig wordt erkend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen