Vitamine D-tekort bij artritis psoriatica

Veel personen met artritis psoriatica blijken een vitamine D-tekort te hebben.
De aandoening is een vorm van reuma waarbij zich niet alleen kenmerken van artritis voordoen, maar ook van de huidaandoening psoriasis. De studie werd uitgevoerd in twee medische centra waarvan een in Canada en een in Israel. Door te kiezen voor deze twee centra kon het effect van de geografische locatie op de vitamine D-spiegel bepaald worden. Ook werd de invloed van het seizoen in de analyse meegenomen: bij 258 patiënten werd de vitamine D-spiegel in de wintermaanden bepaald en bij 214 patiënten juist in het zomerseizoen.
Van de Canadese patiënten had 56% gedurende de winter een vitamine D-gebrek. In de zomer was dit percentage 59%. Bij de patiënten in Israel had 51% in de winter onvoldoende vitamine D in het bloed tegenover 62% in de zomerperiode. Bij 3% van de Canadese patiënten werd een vitamine D-deficiëntie vastgesteld in de winter. In de zomer had geen van de Canadezen een deficiëntie. In Israel was dit percentage respectievelijk 4% en 1%.
De invloed van de seizoenen en de geografische locaties op de vitamine D-concentratie waren niet significant. Ook werd geen relatie aangetoond tussen de vitamine D-status en de ziekteactiviteit.
Volgens de onderzoekers zijn vervolgstudies noodzakelijk om vast te stellen of bij personen met artritis psoriatica een hogere vitamine D-inname kan leiden tot een afname van symptomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+