Vitamine D-tekort en astma

Een vitamine D-tekort in de vroege kinderjaren is geassocieerd met een verhoogde kans op astma.

Aan de Australische studie namen kinderen deel die vanaf hun geboorte gedurende tien jaar gevolgd werden. Op een leeftijd van 6 maanden, 1, 2, 3, 4, 5 en 10 jaar werd bij de kinderen de vitamine D-spiegel bepaald en gerelateerd aan de aanwezigheid van astma, allergie en luchtweginfecties.

De resultaten lieten een verband zien tussen de vitamine D-spiegel en de kans op overgevoeligheidsreacties op een leeftijd van 6 maanden, 2 en 3 jaar. Hoe lager de vitamine D-spiegel hoe groter het risico van astma, allergie en ook eczeem. Ook bleek een vitamine D-tekort in de vroege kinderjaren geassocieerd met een verhoogd risico van astma, een piepende ademhaling, eczeem en allergie op tienjarige leeftijd. Een vitamine D-tekort bleek bovendien gerelateerd aan een verhoogde kolonisatie van schadelijke bacteriën in de bovenste luchtwegen en een verhoogde kans op ernstige luchtweginfecties. Beiden zijn risicofactoren voor het ontstaan van astma.

Een vitamine D-deficiëntie in de eerste levensjaren is geassocieerd met een verhoogd risico van astma, eczeem en allergie. Mogelijk dat een vroege allergische sensibilisatie en/of kolonisatie van schadelijke bacteriën in de luchtwegen hieraan bijdragen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login