Vitamine D-tekort verhoogt risico overlijden nierdialysepatiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat nierdialysepatiënten vaak een tekort aan vitamine D hebben. Daarnaast werd aangetoond dat een tekort aan vitamine D bij deze patiënten verband houdt met een verhoogd risico van vroegtijdig overlijden.
Aan dit onderzoek namen 825 nierdialysepatiënten deel. Van hen bleek 78% vitamine D-deficiënt en 18% ernstig vitamine D-deficiënt. Hierbij werd een zwak verband aangetoond tussen de concentraties van andere componenten van het mineralenmetabolisme zoals calcium, fosfor en parathyroïdhormoon, en de concentraties 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D) en 1,25-hydroxyvitamine D (1,25(OH)D) in het bloed van de patiënten.
Voor patiënten met een lage vitamine D-status bleek de kans om binnen de eerste 90 dagen van de onderzoeksperiode te overlijden significant groter dan voor degenen met normale vitamine D-waarden in het bloed. Daarnaast werd er een significante interactie aangetoond tussen suppletie met vitamine D, de vitamine D-status en de kans op overleving. Vergeleken met de patiënten die werden gesuppleerd en de hoogste concentraties 25(OH)D en 1,25(OH)D in het bloed hadden, hadden de niet-gesuppleerde vitamine D-deficiënte patiënten een significant verhoogd risico van vroegtijdig overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen