Vitamine D-tekort verhoogt risico overlijden nierdialysepatiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat nierdialysepatiënten vaak een tekort aan vitamine D hebben. Daarnaast werd aangetoond dat een tekort aan vitamine D bij deze patiënten verband houdt met een verhoogd risico van vroegtijdig overlijden.
Aan dit onderzoek namen 825 nierdialysepatiënten deel. Van hen bleek 78% vitamine D-deficiënt en 18% ernstig vitamine D-deficiënt. Hierbij werd een zwak verband aangetoond tussen de concentraties van andere componenten van het mineralenmetabolisme zoals calcium, fosfor en parathyroïdhormoon, en de concentraties 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D) en 1,25-hydroxyvitamine D (1,25(OH)D) in het bloed van de patiënten.
Voor patiënten met een lage vitamine D-status bleek de kans om binnen de eerste 90 dagen van de onderzoeksperiode te overlijden significant groter dan voor degenen met normale vitamine D-waarden in het bloed. Daarnaast werd er een significante interactie aangetoond tussen suppletie met vitamine D, de vitamine D-status en de kans op overleving. Vergeleken met de patiënten die werden gesuppleerd en de hoogste concentraties 25(OH)D en 1,25(OH)D in het bloed hadden, hadden de niet-gesuppleerde vitamine D-deficiënte patiënten een significant verhoogd risico van vroegtijdig overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen