Vitamine D verbetert cognitieve prestatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Ouderen met een hogere vitamine D-spiegel presteren cognitief gezien beter. Dit geldt vooral voor de uitvoerende taken, aldus de Tufts University in Boston.
De wetenschappers voerden een cross-sectioneel onderzoek uit onder ruim duizend proefpersonen van 65 jaar en ouder. Van de onderzoekspopulatie was 35% zwart; de overige proefpersonen waren voornamelijk blank. Ze ondergingen allemaal een aantal neuropsychologische tests en lieten de concentratie 25(OH)-vitamine D in hun bloed bepalen.
Ruim 65% van de ouderen had een niet-optimale vitamine D-spiegel en ongeveer 18% had zelfs een tekort. Er bestond geen verband tussen vitamine D en score op geheugentests. Een hogere vitamine D-spiegel ging wel gepaard met het sneller verwerken van informatie. Hierdoor waren ze beter in staat om dingen uit te voeren. Deze resultaten onderstrepen nogmaals het belang van vitamine D voor ouderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen